Șefa Comisiei Europene este în atenția Parchetului European într-un caz referitor la achiziția de vaccinuri în perioada pandemiei.
Ursula von der Leyen era deja cercetată de către procurorii din Belgia, iar acum ancheta trece la instituția condusă de Laura Codruța Kovesi.
Parchetul European, investigații cu privire la negocierile privind vaccinurile antiCOVID și CE
Informația, publicată de politico.eu, arată că procurori din cadrul Parchetului European investighează acuzațiile în legătură cu negocierile privind vaccinurile anti-Covid dintre președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și directorul general al Pfizer.
Ancheta, începută în Belgia, privește eventuala interferență în funcții publice, distrugerea de SMS-uri, corupție și conflict de interese.
În timp ce procurorii parchetului European investighează presupuse infracțiuni penale, nimeni nu a fost acuzat deocamdată în acest caz.
Cercetarea a început în 2023, când procurorii din Liege au luat în considerare o plângere penală depusă de un lobbyist local. Ulterior, acestuia i s-au alăturat guvernele ungar și polonez, dar acesta din urmă este în curs de a-și retrage plângerea după victoria în alegeri a unui guvern pro-european.
Plângerea inițială s-a axat pe un presupus schimb de mesaje text între von der Leyen și șeful Pfizer, în perioada premergătoare celui mai mare acord de vaccinare din Uniunea Europeană, în plină pandemie Covid-19, într-o afacere numită Pfizergate.
Comisia Europeană a refuzat să dezvăluie conținutul mesajelor text sau chiar să confirme existența lor.
Valoarea estimată a acordului era de peste 20 de miliarde de euro. Cantitatea mare de vaccinuri contractate a ridicat de atunci semne de întrebare, publicația POLITICO dezvăluind la sfârșitul anului trecut că au existat doze irosite în valoare de cel puțin 4 miliarde de euro.
România, Ungaria și Polonia sunt date în judecată de Pfizer pentru lipsa plăților pentru dozele de vaccin după oprirea livrărilor. Numai României i se cer plăți de peste jumătate de miliard de euro.